Odata cu incheierea sezonului competitional, activitatile columbofile zilnice scad continuu, ele reducandu-se in final la hranirea o data pe zi a porumbeilor. Crescatorii devin tot mai preocupati de activitati secundare cum ar fi statistici, planuri de imperecheri, achizitii, etc.
Vizitele
Devin tot mai dese in sezonul de iarna, mai ales daca in zona ta sunt crescatori cu rezultate de top. Dar pana la urma din orice vizita ai ceva de invatat. Unii dintre noi raman surprinsi cum la crescatorul x porumbeii arata asa de bine desi rezultatele lui lasa de dorit. Bineinteles ca frumusetea nu are multe in comun cu istetimea sau cu priceperea crescatorului. Subiectul principal al acestor vizite sunt porumbeii care au obtinut rezultate de top. Analizati la mana , unii dintre acesti porumbei sfideaza orice teorii, uneori ei fiind cei mai “urati” din cusca. Insusui crescatorul se mira cum o pasare atat de “urata” a obtinut asa rezultate; oricum acum sunt priviti cu alti ochi si rand pe rand multe teorii raman doar simple teorii, crescatorii descoperind ca stiu atat de putine lucruri despre porumbei.
Statisticile
De multe ori ne arata contrariul. Desi inclinam sa credem ca am avut un an bun, cu rezultate “in fata” , la o analiza mai atenta descoperim ca procentul de porumbei clasati este mic, ba mai mult, unii colegi se dovedesc a avea porumbei mai buni, desi nu au clasari in top- ten-ul urmarit de toata lumea. Cei cativa porumbei cu rezultate bune sunt de fapt unii dintre putinii pe care trebuie sa-i pastrezi.
Imperecheriile
Ne tin ocupate multe nopti de iarna. Incrucisari sau consangvinizari? Cel mai bun x cel mai bun! Dar restul??? Din cati scoatem si mai ales din care scoatem? Din cel care a zburat sau din fratele lui? Unul e bun zburator iar altul bun reproducator? Sirul intrebarilor este fara sfarsit. Cert este ca trebuie sa ai o mare doza de noroc ca sa nimeresti o pereche de super –reproducatori. Anumiti crescatori au un fler nativ in a imperechea porumbeii. Daca ii intrebi de ce i-au pus asa in pereche nu pot sa-ti raspunda, pentru simplul motiv ca nici ei nu stiu. Multi cauta porumbei originali de la un anumit crescator.Cumperi porumbelul si analizand pedigreele, constati cu stupoare ca parintii sau bunicii provin de la crescatori diferiti, asta in cel mai bun caz, in altele arborele genealogic este necunoscut. Deci pana la urma , constati ca termenul de “porumbei originali… “ este o prostie , una imperios necesara daca vrei sa vinzi porumbei.
Regulile incalcate
Este posibil asa ceva? In mod normal nu! Dar cum traim intr-o tara unde anormalul este normal si regulile sunt facute pentru a fi incalcate, nu trebuie sa ne miram. Iar pentru ca totul sa iti dea o stare de greata, in momentul in care semnalizezi aceste greseli esti amenintat in fel si chip sau se cauta scuze care iti jignesc atat demnitatea ta ca om cat si nivelul de inteligenta. Asta stiu sa faca cel mai bine cei care, chipurile, conduc destinele unui campionat corect. Mult mai bine ar fi sa se sesizeze din oficiu , sa indrepte cat mai repede cu putinta greselile care permit astfel de aberatii si nu in ultimul rand sa-si ceara scuze fata de cei nedreptatiti.
Tratamentele de iarna
In lipsa medicilor veterinari specializati sau a unor laboratoare specializate, retetele sunt care de care mai … cuprinzatoare si costisitoare. Cine are de castigat? Porumbeii sigur nu! Obligatoriu tratament pentru tricomonade si coccidii! Zau asa? Pe perioada iernii, cand inmultirea lor este mult redusa de temperaturile scazute si consumul redus de apa…si apoi porumbeii nu mai sunt in sezonul competitional. Daca nici iarna nu-i lasam sa lupte impotriva acestor boli commune, dezvoltand o anumita rezistenta, in sezonul competitional vom avea probleme din ce in ce mai mari, iar vina ne apartine in totalitate. Pentru boli respiratorii, obligatoriu sa tratezi minim 1 luna, pentru salmonella la fel, dar impotriva carei tulpini si cu ce antibiotic…chiar nu conteaza, doar indoapa-i. Si uite asa cream linii de porumbei care nu mai sunt in stare sa se mentina sanatosi fara medicamente, in loc sa investim banii in constructia unei crescatorii care sa le ofere conditii optime, reducand astfel riscul de infectii.
Expozitiile si Campionii
Har Domnului ,la acest capitol suntem adevaratii Campioni…fara valoare!
A noastra e cea mai tare, se numeste sarbatoarea adevaratei columbofilii, cei mai extraterestri porumbei si crescatori; … nu pierdeti ocazia, numai la noi puteti admira adevaratii sportivi columbofili, dovada – afilierea la….sau …adevaratii profesionisti din toate colturile isi expun cei mai profesionisti porumbei…..
Si asta nu e totul!
Cei mai frumosi porumbei din Romania au fost prezenti in acest weekend la…………. …..puteti admira cei mai valorosi porumbei din Romania, cumparati din targul de la…… Doar la noi puteti admira frumusetea adevarata, valoarea adevaratilor campioni ai vazduhului
Privesti intrebator la toate reclamele de la toate expozitiile si nu te poti decide unde sunt adevaratii campioni, de unde sa-ti procuri cativa pui pentru a incepe acest frumos hobby. Daca faci greseala sa mai citesti si comentariile unde se contrazic atat de inversunat personaje inchipuite sau “mari maestri”, ti se lasa cu rau si te intrebi daca chiar merita sa te apuci de asa ceva sau nu.
salut intrebare de ce nu se face reclama la rols royce s au hummer s au la usturoi romanesc simplu de crezut nuuuu traim in secolul vitezei maxime de 50 in afara localitati adevarul nu i adevarat trebuie sa zici ceia ce ne place la toti deaceea nu poti sa ai prieteni cu virgula multa sanatate
...dupa ce ai asteptat cu inima stransa si s-a intors "acasa" primul exemplar de la mare distanta(peste 900), ...trairea este atat de puternica incat da dependenta! ...asta DA, merita! Eventualele "premii" castigate ar trebui sa fie bonus si nimic mai mult!
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.