jucatorigalati
2042 poze   60226 vizite
Albume
A-EU
   A- flori
   A-carnetul de arbitru european EE
   Amintiri
   Ciobanesc romanesc Carpatin
   Oktoberfest 2012
   Prezentarea raselor romanesti in Germania
   Vizita la Puiu Iclenzan
ARTICOLE PARERI
   Activitati de iarna
   Alea Jecta Est
   Ameliorare sau transformare
   Arjan Beens
   Calitatile dorite la Bursa Roller
   Ciurea Ilie- 1 provincial fond maturi 2014
   Concurand impotriva
   Dupa 20 de ani
   Gunter Prange
   Jucatorul de Galati intr-o jumatate de secol
   Nationala Frantei- Chambery 2011
   Obtinerea de culori noi la Jucatorul de galati
   porumbei buni si porumbei rai
   Porumbeii Galateni in RFG
   Porumbeii Galateni-Spurling
   Porumbeii Orlik
   Reproducerea de iarna
   Rolleri Orientali Rolleri Romanesti
   Romania Tara porumbeilor de zbor
   Selectia porumbeilor de zbor
   Standardul
   Titluri in Columbofilie
   Un Campion Mare dintr-o asociatie mica
COLOMBICULTURE
   Iulie-August 2013 nr 206
   noiembrie-decembrie 2016
CURSUL EUROPEAN DE ARBITRAJ SIBIU 2013
cursul european de arbitrii EE Ovifat 2010
cursul European de arbitrii-EE Chambery 2008
EXPOZITII
   expo bistrita 2007
   Expo Bistrita 2014
   expo internationala galati 2010-exotica
      expo galati-porumbei
         expo galati pasari si animale mici
         EXPO GALATI-PREMIERE
   EXPO NAT SANNICOLAU MARE 2010
   Expo Nationala KIELCE POLONIA
   expozitia nationala bistrita 2009
   poze expo-dortmund
JUCATORI DE GALATI
   CRESCATORI J G
      Mihail Stefaniu
      Vasile Margineanu
   Lot de zbor 2013
   Lot de zbor 2014
   Lot de zbor 2015
   Matca 2007
   matca 2012
   Matca 2013
   Matca 2014
   Matca 2015
   pui 2007
   Pui 2007 maturizati
   Pui 2008
   pui 2009
   pui 2010- ramasi
   pui 2011
   pui 2011 maturizati
   pui 2012
   Pui 2013
   Pui 2014
   Pui 2015
   Pui 2016
   varietati de desen la Jucatorii de Galati
      CAFENII - laptii- bragagii- albastru diluat
      porumbei tip GHITA ROSU
      porumbei tip SAVESCU
POZE DIVERSE PORUMBEI
   porumbei din 1993-1995
   POZE 2011
   poze din carti de specialitate
   poze din crescatorie
   SOIMUL CALATOR- raniti
   transformari odata cu varsta
RASE DE PORUMBEI
   Castani de Craiova
   Jucator de Constanta
   Mascati de Braila
   Negri trenati de Bucuresti
   porumbei basarabeni
      Jucator Bimotat Basarabean
   rase bulgaresti
   Rolleri de Bursa
   Rolleri Orientali
   TAKLA- MERMERI
   Voiajor Romanesc de Frumusete
   Zburator codalb de muntenia
   Zburator codalb romanesc
   Zburator Visiniu romanesc
SITEUL CLUBULUI FRANCEZ DE JUCATORI SI ZBURATORI
y- DE VANZARE
z1- VOIAJORI
   a-expo-tg- mures-2012
   combinatie van Heteren
   Jan Hooijmans
   Jan Pijpers
   MATCA
      Femele
      masculi
      Perechi 2015
      pui voiajor 2013
      Rezultate fonduri 2013
   Pui voiajori 2014
   rezultate 2011
   rezultate fonduri 2011
   Rezultate fonduri 2014
   Rezultate fonduri 2015
   vlad-burca-pigeons
   ZBOR
z1_V articole AS
   Cuvintele intelepte ale unui superstar
   Daca eu eram seful 1
   Daca eu eram seful 2
   Klaas Krom
   Visatorul e nou

membru din 1 noiembrie 2007

Selectia porumbeilor de zbor

SELECTIA PORUMBEILOR DE ZBOR


Selectia poate fi denumita in mai multe feluri, insa pentru crescatorii de porumbei ea este procesul prin care se aleg exemplarele care au anumite caractere si aptitudini specifice, in vederea perpetuarii rasei.
Selectia artificiala este o metodă de ameliorare a raselor de porumbei, constând în selecționarea, în vederea reproducției, a indivizilor care întrunesc cele mai multe calități biologice.Pentru fiecare rasa in parte, selectia se face pe baza standardului.Exista unele rase de porumbei care nu au un standard de frumusete, la acestea selectia facandu-se exclusiv dupa aptitudinile sportive. Iata cateva exemple: voiajorii sport ( pe diferite categorii de distanta), Tipplerul englez-dupa durata de zbor sau Rollerul de Birmingham- dupa numarul de jocuri simultane. La aceste rase, preocuparea primordiala este aceea de a obtine cele mai bune rezultate in competitiile sportive, aspectul exterior nefiind important.De aceea aceste rase nu au un standard de expozitie.Exista insa alte rase derivate din acestea , la care primordial este aspectul exterior, ele fiind arbitrate in expozitii dupa un standard précis.
Cea mai simpla metoda de selectie(cel putin asa pare) este cea unilaterala, cand se urmareste un singur caracter sau aptitudine; Selectia poate deveni ceva greu de realizat cand se urmareste imbinarea a doua aptitudini, iar in cele mai multe cazuri devine o arta atunci cand se urmaresc trei sau mai multe aptitudini si caracteristici de rasa.
Este stiut faptul ca, caracterele unui porumbel se mostenesc, dar se si dobandesc.
Prin urmare, crescatorul trebuie sa cunoasca care sunt caracterele ereditare si care sunt cele neereditare, lucru care il va ajuta in selectie. Un alt aspect de care trebuie sa se tina cont in munca de selectie, este felul in care se fixeaza caracterele.
Exista o vorba: “fiecare om are pretul sau”, la fel si fiecare porumbel are pretul sau. In munca de selectie, insa, trebuie sa facem exceptii . Un crescator de success nu vinde un porumbel de care are nevoie pentru a-si imbunatati lotul, indifferent de pretul oferit pe el. Un porumbel bun se vinde doar dupa ce ai selectat altul mai bun. Niciun crescator serios nu-si vinde cei mai buni porumbei, indiferent de pretul oferit; exista si exceptii, mai ales cand sumele sunt colosale. Porumbeii de valoare sunt putini, deci e normal sa fie si scumpi.
Nu uitati: valoarea reproductive a unui exemplar se cunoaste dupa performantele descendentilor, nu dupa aspectul lui!
Priceperea crescatorului se reflecta in porumbeii pe care ii creste. Fiecare creste ce a selectat,iar aptitudinile sau aspectul porumbeilor spun totul.

Iata ce spunea dl.Bonatiu, in cartea sa “Farmecul Columbofiliei” din 1996: “Porumbeii de zbor, mai précis rasele de rotitori si jucatori, au obtinut aprecierea si dragostea crescatorilor in baza prestatiilor lor, dupa care si-au primit numele si incadrarea in categoriile respective.Dar, ca indivizi, la fel ca si orice porumbei din alte grupe de rase, in afara prestatiilor realizate, trebuie sa corespunda si prescriptiilor standardului rasei, caci numai in acest fel au dreptul de a fi tratati ca o rasa de sine statatoare si eventual la apreciere, in baza caracterelor morfologice, la expozitii.
Frumusetea este reflectata atat in aspectul exterior al unei pasari, cat si in zborul ei. Pasarea noastra numai atunci se poate numi o reprezentanta valoroasa a rasei sale, daca corespunde deopotriva atat baremului de zbor cat si standardului rasei.
Un porumbel de zbor inalt, de pilda, este cu atat mai valoros, daca place si in aer si in curte si in mana. Ori, unde ajung cei ce neglijeaza standardul si se axeaza exclusiv pe zbor? Pasarile acestora isi pierd incet-incet identitatea, devenind reprezentante de categoria a treia a rasei lor, cu toate ca in competitie le-a crescut durata zborului.
Este cert ca numai in baza unei duble selectii se pot pastra atat aptitudinile de zbor cat si caracterele morfologice ale rasei. Selectia, daca nu are la baza prestatia de zbor ci numai aspectul porumbelului, este desigur unilaterala si nu corespunde asigurarii scopului primordial al cresterii. Dar, la fel de unilaterala este si selectia efectuata numai in baza aptitudinilor de zbor, cu neluarea in seama a caracterelor de rasa. Cei care doresc sa aiba porumbei frumosi si nu le place zborul, au posibilitatea sa aleaga dintre numeroasele rase de ornament. Nu trebuie sa strice rasele de zbor.
Extremismul nu este bun nici in acest domeniu. Este de preferat sa se creasca porumbei buni de zbor, dar si corespunzatori standardului.”
Se cunoaste faptul ca un porumbel, in urma aprecierii dupa standard, intr-o expozitie, poate obtine urmatoarele calificative: exceptional, excelent, foarte bun, bun si corespunzator. Faptul ca are doua sau chiar trei defecte, nu inseamna ca este necorespunzator standardului (multi crescatori fac aceasta confuzie ) ;
el corespunde, dar se va urmari imbunatatirea aspectului prin imperecherea cu exemplare care sa-I corecteze defectele; asta daca vrem sa-l folosim la reproductie.
Este de preferat ca exemplarele selectate pentru reproductie,pe langa calitatile sportive( zbor si/sau joc) sa fie cat mai aproape de descrierea din standard- deci pe cat posibil sa nu aiba defecte de aspect exterior.

Inainte de a critica porumbeii altor columbofili, este indicat sa ne uitam cu atentie in propria crescatorie, cu un ochi de doua ori mai critic decat cel cu care vrem sa criticam porumbeii altora. Abia apoi sa indraznim sa gasim eventualele defecte altor porumbei, asta daca avem destule cunostinte despre rasa in cauza si o putem face obiectiv.
baltati pe vanat
baltati pe vanat


Comentarii album • 5
avramsebi 23 iulie 2011  
Asociaţia “Crescătorilor de păsări şi animale mici
Luduş 2011” – Judeţul MUREŞ

Organizează târg de păsări şi animale mici în anul 2011 în data de 4 septembrie, 2 octombrie şi 6 noiembrie. Târgurile vor avea loc în curtea Şcolii Generale nr.1 Str. Republicii nr. 55, pe E 60.
Orar : 7.00 – 14.00
Vă aşteptăm cu drag !

Contact :07355536
  Raportează
JucatoriGalati 20 februarie 2011  
Salut!
pe siteul rollerclubromania ,la blog,este un topic despre metode de antrenament si multe altele.Putem discuta acolo mai pe larg.
  Raportează
claudiuporojan 20 februarie 2011  
PACAT CA IN BUCURESTI ESTE ,,ALTA MODA ,,
  Raportează
NicuGheorghe 18 februarie 2011  
Salut Vlad, cred ca ar trebui sa trimiti ceva copii dupa articol si catorva "prieteni". Corect punctate cateva aspecte ale columbofiliei, bun citatul din "Farmecul columbofiliei" mai ales ca eu nu am cartea si "vanez" ceea ce pui tu din ea si de recitit de catre toti ultimul paragraf. Cred ca ar fi trebuit sa-l scrii de doua ori.
S-auzim de bine.
  Raportează
claudiuporojan 20 februarie 2011  
NICULE TU CUM ITI ANTRENEZI PORUMBEII.CE MANCARE LE DAI.
  Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.