jucatorigalati
2042 poze   60226 vizite
Albume
A-EU
   A- flori
   A-carnetul de arbitru european EE
   Amintiri
   Ciobanesc romanesc Carpatin
   Oktoberfest 2012
   Prezentarea raselor romanesti in Germania
   Vizita la Puiu Iclenzan
ARTICOLE PARERI
   Activitati de iarna
   Alea Jecta Est
   Ameliorare sau transformare
   Arjan Beens
   Calitatile dorite la Bursa Roller
   Ciurea Ilie- 1 provincial fond maturi 2014
   Concurand impotriva
   Dupa 20 de ani
   Gunter Prange
   Jucatorul de Galati intr-o jumatate de secol
   Nationala Frantei- Chambery 2011
   Obtinerea de culori noi la Jucatorul de galati
   porumbei buni si porumbei rai
   Porumbeii Galateni in RFG
   Porumbeii Galateni-Spurling
   Porumbeii Orlik
   Reproducerea de iarna
   Rolleri Orientali Rolleri Romanesti
   Romania Tara porumbeilor de zbor
   Selectia porumbeilor de zbor
   Standardul
   Titluri in Columbofilie
   Un Campion Mare dintr-o asociatie mica
COLOMBICULTURE
   Iulie-August 2013 nr 206
   noiembrie-decembrie 2016
CURSUL EUROPEAN DE ARBITRAJ SIBIU 2013
cursul european de arbitrii EE Ovifat 2010
cursul European de arbitrii-EE Chambery 2008
EXPOZITII
   expo bistrita 2007
   Expo Bistrita 2014
   expo internationala galati 2010-exotica
      expo galati-porumbei
         expo galati pasari si animale mici
         EXPO GALATI-PREMIERE
   EXPO NAT SANNICOLAU MARE 2010
   Expo Nationala KIELCE POLONIA
   expozitia nationala bistrita 2009
   poze expo-dortmund
JUCATORI DE GALATI
   CRESCATORI J G
      Mihail Stefaniu
      Vasile Margineanu
   Lot de zbor 2013
   Lot de zbor 2014
   Lot de zbor 2015
   Matca 2007
   matca 2012
   Matca 2013
   Matca 2014
   Matca 2015
   pui 2007
   Pui 2007 maturizati
   Pui 2008
   pui 2009
   pui 2010- ramasi
   pui 2011
   pui 2011 maturizati
   pui 2012
   Pui 2013
   Pui 2014
   Pui 2015
   Pui 2016
   varietati de desen la Jucatorii de Galati
      CAFENII - laptii- bragagii- albastru diluat
      porumbei tip GHITA ROSU
      porumbei tip SAVESCU
POZE DIVERSE PORUMBEI
   porumbei din 1993-1995
   POZE 2011
   poze din carti de specialitate
   poze din crescatorie
   SOIMUL CALATOR- raniti
   transformari odata cu varsta
RASE DE PORUMBEI
   Castani de Craiova
   Jucator de Constanta
   Mascati de Braila
   Negri trenati de Bucuresti
   porumbei basarabeni
      Jucator Bimotat Basarabean
   rase bulgaresti
   Rolleri de Bursa
   Rolleri Orientali
   TAKLA- MERMERI
   Voiajor Romanesc de Frumusete
   Zburator codalb de muntenia
   Zburator codalb romanesc
   Zburator Visiniu romanesc
SITEUL CLUBULUI FRANCEZ DE JUCATORI SI ZBURATORI
y- DE VANZARE
z1- VOIAJORI
   a-expo-tg- mures-2012
   combinatie van Heteren
   Jan Hooijmans
   Jan Pijpers
   MATCA
      Femele
      masculi
      Perechi 2015
      pui voiajor 2013
      Rezultate fonduri 2013
   Pui voiajori 2014
   rezultate 2011
   rezultate fonduri 2011
   Rezultate fonduri 2014
   Rezultate fonduri 2015
   vlad-burca-pigeons
   ZBOR
z1_V articole AS
   Cuvintele intelepte ale unui superstar
   Daca eu eram seful 1
   Daca eu eram seful 2
   Klaas Krom
   Visatorul e nou

membru din 1 noiembrie 2007

Ameliorare sau transformare

AMELIORARE SAU TRANSFORMARE ?


Referindu-ne la porumbei in general si la rasele de performanta in special, ameliorarea poate insemna perfectionarea caracterelor de exterior, fara a fi afectate caracterele de baza ale rasei sau, dupa caz si imbunatatirea performantelor sportive. In momentul in care, selectia se face exclusiv pe caractere de exterior, fara a se mai tine cont de necesitatea pastrarii caracterelor de baza, putem vorbi de o transformare. In decursul timpului, s-au observat transformari in ambele sensuri si anume: porumbei de frumusete au devenit porumbei zburatori sau jucatori, dar, mai ales porumbei zburatori sau jucatori au devenit porumbei de frumusete.Un exemplu elocvent de creare de noi rase, sunt rasele de voiajori de expozitie; in diverse tari au fost create rase de frumusete, care au primit si o denumire pe masura, lasand rasa de la care s-a pornit sa faca ce stia mai bine, adica sa se intoarca acasa din concursuri. Astfel putem aminti: Voiajorul Belgian de frumusete, Voiajorul de Liege de frumusete, Voiajorul German de Expozitie, Voiajorul Englez de expozitie, Voiajorul Maghiar de frumusete,etc., toate aceste rase au primit o denumire reprezentativa si nimeni nu a avut pretentia sa spuna ca a realizat ”evolutia” voiajorului. Normal ca aceste noi rase au fost create prin incrucisare, nu prin selectie in cadrul rasei.

Unii cercetatori ne atentioneaza ca, caracterele de zbor sau joc se transmit de la o generatie la alta, in cadrul unei rase, intr-o perioada mare de timp, cu conditia ca rasa respectiva sa nu sufere corciri. Cu alte cuvinte, daca exemplarele unei rase au zburat sau au jucat, urmasii lor trebuie sa-si pastreze aptitudinile, chiar daca au fost tinuti inchisi o perioada lunga de timp.Procesul de transformare a unei rase de zbor sau joc intr-o rasa de frumusete, are la baza, in principal, procesul de incrucisare. In momentul in care incrucisam doua sau mai multe rase, produsii rezultati se numesc hibrizi,metisi sau in termen popular corcituri, deci nu mai apartin nici unei rase.Ulterior, printr-o selectie riguroasa in directia dorita se poate spune daca s-a ameliorat rasa sau s-a ajuns la o rasa noua, stabilizata genetic. Rasele de porumbei nu se creaza peste noapte, este nevoie de o perioada de timp, un areal de raspandire, un numar de exemplare si un numar de crescatori care sa urmeze aceleasi criterii de selectie.Cea mai buna metoda de ameliorare a raselor de performanta, este metoda “in rasa pura”.Lucrarile de specialitate ne prezinta mai multe metode de ameliorare, printre care si metoda incrucisarii. Aceasta metoda are ca scop principal modificarea sau imbunatatirea unui caracter, fara a se pierde calitatea de baza a rasei. In mod normal, in urma acestei metode obtinem o diversificare a caracterelor de exterior ale unei rase si ea se practica pe scara larga, mai ales la porumbeii de ornament. La porumbeii de zbor sau joc, metoda incrucisarii este mai greu de aplicat, deoarece selectia ulterioara trebuie sa aiba in vedere in primul rand pastrarea caracterului de baza-zbor sau joc- si de abia apoi urmarim si ameliorarea caracterului dorit ( desen, culoare, forma). Tocmai din aceasta cauza cele mai multe rase de zbor sau joc, in urma incrucisarii s-au transformat in rase de frumusete si in foarte putine cazuri s-a constatat o ameliorare a lor.

In prezent, tot mai multe rase de zbor sau joc sunt transformate in rase de frumusete, de catre “mari crescatori”, care nu pot sau nu vreau sa accepte ca au transformat rasele sau in unele cazuri au “creat” altele noi carora le lipseste o denumire pe masura. Acest lucru nu poate decat sa mentina o stare de confuzie, mai ales in randul incepatorilor, fapt ce va dauna in timp, chiar rasei in cauza.

In conceptual actual, putem avea o rasa aparte, daca indivizii rasei respective se deosebesc de indivizii altei rase existente, prin cel putin doua caractere. Aceste este si unul dintre motivele care au dus la inmultirea numarului de rase recunoscute international.Un alt concept ,care a dus la neprezentarea unor rase de performanta in expozitii, este acela ca -rasele care presteaza nu pot fi “frumoase”; s-a ajuns la concluzia ca acest concept a fost gresit, iar primii care au realizat acest lucru si permit deja prezentarea in expozitii a porumbeilor de performanta, sunt nemtii.Asa s-a nascut deviza: FRUMUSTE SI PERFORMANTA, prin care sunt invitati toti crescatorii de rase de performanta sa-si prezinte porumbeii in expozitii, insotiti de fisa de zbor si joc. Din acest punct de vedere, rasele romanesti au un avantaj enorm: nu au fost transformate in totalitate, multe dintre ele pastrandu-si inca aptitudinile de zbor sau joc. Ar fi un mare pacat pentru rasele romanesti, sa nu invatam din greselile altora si sa continuam munca de auto-distrugere a raselor nationale , prin transformarea lor in rase de frumusete, capabile sa zboare de pe o casa pe alta sau, mai rau ,sa le transformam in “pui de gaina”.

LASATI PORUMBEII SA ZBOARE!Albumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 1
ady77petre 22 ianuarie 2015  
Cat de simplu si frumos poate fi totul! ...din pacate, oamenii, in genere, complica lucrurile si pierd esenta lor, fie din prostie(necunoastere) fie din ignoranta!
  Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.