jucatorigalati
2042 poze   60226 vizite
Albume
A-EU
   A- flori
   A-carnetul de arbitru european EE
   Amintiri
   Ciobanesc romanesc Carpatin
   Oktoberfest 2012
   Prezentarea raselor romanesti in Germania
   Vizita la Puiu Iclenzan
ARTICOLE PARERI
   Activitati de iarna
   Alea Jecta Est
   Ameliorare sau transformare
   Arjan Beens
   Calitatile dorite la Bursa Roller
   Ciurea Ilie- 1 provincial fond maturi 2014
   Concurand impotriva
   Dupa 20 de ani
   Gunter Prange
   Jucatorul de Galati intr-o jumatate de secol
   Nationala Frantei- Chambery 2011
   Obtinerea de culori noi la Jucatorul de galati
   porumbei buni si porumbei rai
   Porumbeii Galateni in RFG
   Porumbeii Galateni-Spurling
   Porumbeii Orlik
   Reproducerea de iarna
   Rolleri Orientali Rolleri Romanesti
   Romania Tara porumbeilor de zbor
   Selectia porumbeilor de zbor
   Standardul
   Titluri in Columbofilie
   Un Campion Mare dintr-o asociatie mica
COLOMBICULTURE
   Iulie-August 2013 nr 206
   noiembrie-decembrie 2016
CURSUL EUROPEAN DE ARBITRAJ SIBIU 2013
cursul european de arbitrii EE Ovifat 2010
cursul European de arbitrii-EE Chambery 2008
EXPOZITII
   expo bistrita 2007
   Expo Bistrita 2014
   expo internationala galati 2010-exotica
      expo galati-porumbei
         expo galati pasari si animale mici
         EXPO GALATI-PREMIERE
   EXPO NAT SANNICOLAU MARE 2010
   Expo Nationala KIELCE POLONIA
   expozitia nationala bistrita 2009
   poze expo-dortmund
JUCATORI DE GALATI
   CRESCATORI J G
      Mihail Stefaniu
      Vasile Margineanu
   Lot de zbor 2013
   Lot de zbor 2014
   Lot de zbor 2015
   Matca 2007
   matca 2012
   Matca 2013
   Matca 2014
   Matca 2015
   pui 2007
   Pui 2007 maturizati
   Pui 2008
   pui 2009
   pui 2010- ramasi
   pui 2011
   pui 2011 maturizati
   pui 2012
   Pui 2013
   Pui 2014
   Pui 2015
   Pui 2016
   varietati de desen la Jucatorii de Galati
      CAFENII - laptii- bragagii- albastru diluat
      porumbei tip GHITA ROSU
      porumbei tip SAVESCU
POZE DIVERSE PORUMBEI
   porumbei din 1993-1995
   POZE 2011
   poze din carti de specialitate
   poze din crescatorie
   SOIMUL CALATOR- raniti
   transformari odata cu varsta
RASE DE PORUMBEI
   Castani de Craiova
   Jucator de Constanta
   Mascati de Braila
   Negri trenati de Bucuresti
   porumbei basarabeni
      Jucator Bimotat Basarabean
   rase bulgaresti
   Rolleri de Bursa
   Rolleri Orientali
   TAKLA- MERMERI
   Voiajor Romanesc de Frumusete
   Zburator codalb de muntenia
   Zburator codalb romanesc
   Zburator Visiniu romanesc
SITEUL CLUBULUI FRANCEZ DE JUCATORI SI ZBURATORI
y- DE VANZARE
z1- VOIAJORI
   a-expo-tg- mures-2012
   combinatie van Heteren
   Jan Hooijmans
   Jan Pijpers
   MATCA
      Femele
      masculi
      Perechi 2015
      pui voiajor 2013
      Rezultate fonduri 2013
   Pui voiajori 2014
   rezultate 2011
   rezultate fonduri 2011
   Rezultate fonduri 2014
   Rezultate fonduri 2015
   vlad-burca-pigeons
   ZBOR
z1_V articole AS
   Cuvintele intelepte ale unui superstar
   Daca eu eram seful 1
   Daca eu eram seful 2
   Klaas Krom
   Visatorul e nou

membru din 1 noiembrie 2007

Porumbeii Galateni in RFG

PORUMBEII “GALATENI” IN R.F.G.


De Horst Armbruster
Incercati sa raspundeti la intrebarea: care rasa de porumbei ar putea reprezenta in modul cel mai expresiv Romania, istoria sa, geneza sa, lupta sa tenace pentru independenta, pentru mostenirea ei culturala proprie? Care din rasele de porumbei romanesti poate fi identificata de la prima vedere si numita cu un singur cuvint? Desigur, numai “galatenii”.De fapt, este vorba de o rasa cu atit de numeroase varietati, incit mai degraba s-ar putea vorbi de o familie columbicola, cum alta nu prea mai este pe lume.
Pentru anumite rase de animale domestice s-a trecut la depozitarea genelor valoroase, la asa numitele “banci de gene” in vederea asigurarii rezervelor de gene, pentru cazul aparitiei unor fenomene de depresiune sau de pierdere a capacitatilor valoroase de rezistenta, prin suprasolicitari de crestere. “Galatenii” intrunesc toate calitatile care definesc un porumbel de performanta si care se mai intilnesc doar la porumbeii calatori: prolificitate buna, nepretentiozitate, zbor si joc de frunte ,excellent si pe deasupra, o armonie nestirbita. Toate aceste valori se insumeaza intr-o infatisare fina, slefuita. “Galatenii” se prezinta ca porumbei mici, cu capul rotund, ciocul de lungime mijlocie, picioare scurte si penaj strins lipit de corp. NImic nu este inutil sau suparator. Cu gene palide, ochi de perla, cioc de culoare deschisa, cu mot sau fara, in toate varietatile de culoare intilnite la porumbei, mai ales baltati si patati, cite gusturi ar fi, toate pot fi satisfacute.
S-ar parea ca romanii au dorit sa faca prin “galateni” , o imitare a coloratelor lor porturi nationale. Nici un popor nu poate trai in afara istoriei sale.Porumbeii galateni sunt un exemplu graitor privitor la simtul de frumos bine realizat al unui popor plin de talent artistic.
Desi originea rasei galatene este invaluita in negura vremurilor, se stie ca si bunicii si strabunicii actualilor crescatori se delectau privind zborul lor. O asemenea rasa nu apare de azi pe mine, ci constituie rezultatul unei selectii de veacuri. Ei nu seamana cu nici o alta grupa de porumbei din Europa sau Asia. In schimb “galatenii” seamana cu alt erase romanesti. Se naste acum intrebarea: au fost oare celelalte rase selectionate din “galateni” sau “galatenii” au fost selectionati din alt erase mici, cu capete rotunde, dupa gustul crescatorilor respective? S-a constatat insa ca , caracterele esentiale ale galatenilor ramin intotdeauna dominante.Aceasta concluzie s-a putut trage in urma incercarilor de incrucisare cu moriscari Roller de Birmingham sau Tippler, facute in R.F.G datorita lipsei unor parteneri adecvati.
Raspindirea acestor porumbei in intreaga Romanie si apoi in strainatate a urmat un curs linistit, firesc. N-a fost o aparitie spectaculoasa, ca cea a porumbeilor King sau a porumbeilor Modena englez. N-au existat recorduri legendare ca la Tippler. “Galatenii” au aparut solitari, in Olanda la Pakker, in R.F.G la Shon, Weizer si Fussel. Hans Sohn a daruit multora nu putini porumbei valorosi, in care a investit multa truda si bani, pentru a ajuta la raspindirea “galatenilor” in R.F.G. Multi jucatori galateni au ajuns si in volierele unor crescatori de porumbei de alta rasa, pentru a fi folositi ca doici. Parea uneori ca o vrabie hraneste un corb, vazind cum porumbite doica “galatene” cresteau pui de Strasser sau gusati baltati.Ii hraneau, cum hranesc pasarelele cintatoare puiul de cuc, vesnic flamind. Deci, au fost folositi in mod absolute abuziv, datorita remarcabilelor lor calitati de crescatori.
Insa, pe linga aceste utilizari la periferia scenei zborului, au existat si columbofili, ca de pilda Albert Ritzer din Dachau, care au antrenat in mod systematic galatenii pentru zbor si au inceput sa organizeze cu ei concursuri de zbor. Si ce sa vezi, “galatenii” au ocupat locurile fruntase. Numarul celor care ce cresteau “galateni” a inceput sa sporeasca. Astazi, la 20 de ani de la primele aparitii, exista de acum 15 suse. Din pacate acestea nu sunt formate din material de nivelul celui existent in Romania. Fostul vicepresedinte al Uniunii Columbofile din Romania, dl. Tanasescu din Bucuresti, imi spunea cindva despre intentia de a intretine schimburi dirijate la export, dar, nu cunosc ce s-a realizat in aceasta directie.
In cautarea unor “doici” corespunzatoare pentru pestritii mei de Hamburg cu cioc scurt, am gasit primii”galateni” la Karl Ivanovic si la Hans Froschmeier. Cu citiva ani in urma am detinut deja o pereche de “cazaci”, pe care apoi i-am cedat lui Ulrich Reber. “Galatenii” primiti de mine in dar au avut un zbor modest si joc mic. Apoi, am cumparat de la Albert Ritzer , citiva pui, al caror desen mi-a placut si cu acestia m-am straduit in anul 1983, sa formez un stol pentru zbor, alcatuit numai din porumbei tineri.Rezultatele obtinute au fost de la inceput surprinzator de bune si de acum sper sa pot participa, in anul 1984, la concursuri de zbor.
“Galatenii” pe care ii avem aici, nu sunt omogeni ca aspect si nu li se cunoaste originea. De aceea si performantele lor de zbor sunt diferite ca valoare. Nadajduim insa ca printr-o colaborare prieteneasca cu Uniunea Columbofila din Romania sa putem obtine pasari originale, care sa-I propulseze pe “galateni” si peste hotare, pe locul cuvenit, acolo unde se afla cei mai valorosi zburatori si jucatori din lume, alaturi de porumbeii Roller de Birmingham.
In comparatie cu acest roller, “galatenii” zboara mai frumos, grupat, si cu batai mai rapide din aripi. Jocul lor este la fel de razant si se realizeaza concomitant de mai multi porumbei.
Cine lasa “galatenii” sa zboare nu trebuie sad ea explicatii.Vederea unui asemenea grup in zbor incinta de la sine inimile iubitorilor porumbeilor de zbor. Puii din cuib, cu gusile pline, nu au nevoie nici ei de explicatii. Simtul de orientare al galatenilor este si el superior celui al altor rase. De asemenea, pare inlaturata problema aclimatizarii, respective a trecerii de la clima continentala romaneasca la cea preponderant maritime din R.F.G. . Speram, ca in citiva ani, “galatenii” sa aiba in R.F.G acea raspindire pe care o merita datorita calitatilor lor exceptionale.


Nota:-prezentul articol a aparut in buletinul informative”Columbofilul”, nr.1/1984.Albumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 1
obeti 17 aprilie 2014  
buna ziua, va da-u o alba galateana si Dumneavoastra daca aveti un mascul de galati penegru daca aveti ,daca nu merge orice culoare,sau o voiajoara orice culoare, buna ziua.
  Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.