jucatorigalati
2042 poze   60226 vizite
Albume
A-EU
   A- flori
   A-carnetul de arbitru european EE
   Amintiri
   Ciobanesc romanesc Carpatin
   Oktoberfest 2012
   Prezentarea raselor romanesti in Germania
   Vizita la Puiu Iclenzan
ARTICOLE PARERI
   Activitati de iarna
   Alea Jecta Est
   Ameliorare sau transformare
   Arjan Beens
   Calitatile dorite la Bursa Roller
   Ciurea Ilie- 1 provincial fond maturi 2014
   Concurand impotriva
   Dupa 20 de ani
   Gunter Prange
   Jucatorul de Galati intr-o jumatate de secol
   Nationala Frantei- Chambery 2011
   Obtinerea de culori noi la Jucatorul de galati
   porumbei buni si porumbei rai
   Porumbeii Galateni in RFG
   Porumbeii Galateni-Spurling
   Porumbeii Orlik
   Reproducerea de iarna
   Rolleri Orientali Rolleri Romanesti
   Romania Tara porumbeilor de zbor
   Selectia porumbeilor de zbor
   Standardul
   Titluri in Columbofilie
   Un Campion Mare dintr-o asociatie mica
COLOMBICULTURE
   Iulie-August 2013 nr 206
   noiembrie-decembrie 2016
CURSUL EUROPEAN DE ARBITRAJ SIBIU 2013
cursul european de arbitrii EE Ovifat 2010
cursul European de arbitrii-EE Chambery 2008
EXPOZITII
   expo bistrita 2007
   Expo Bistrita 2014
   expo internationala galati 2010-exotica
      expo galati-porumbei
         expo galati pasari si animale mici
         EXPO GALATI-PREMIERE
   EXPO NAT SANNICOLAU MARE 2010
   Expo Nationala KIELCE POLONIA
   expozitia nationala bistrita 2009
   poze expo-dortmund
JUCATORI DE GALATI
   CRESCATORI J G
      Mihail Stefaniu
      Vasile Margineanu
   Lot de zbor 2013
   Lot de zbor 2014
   Lot de zbor 2015
   Matca 2007
   matca 2012
   Matca 2013
   Matca 2014
   Matca 2015
   pui 2007
   Pui 2007 maturizati
   Pui 2008
   pui 2009
   pui 2010- ramasi
   pui 2011
   pui 2011 maturizati
   pui 2012
   Pui 2013
   Pui 2014
   Pui 2015
   Pui 2016
   varietati de desen la Jucatorii de Galati
      CAFENII - laptii- bragagii- albastru diluat
      porumbei tip GHITA ROSU
      porumbei tip SAVESCU
POZE DIVERSE PORUMBEI
   porumbei din 1993-1995
   POZE 2011
   poze din carti de specialitate
   poze din crescatorie
   SOIMUL CALATOR- raniti
   transformari odata cu varsta
RASE DE PORUMBEI
   Castani de Craiova
   Jucator de Constanta
   Mascati de Braila
   Negri trenati de Bucuresti
   porumbei basarabeni
      Jucator Bimotat Basarabean
   rase bulgaresti
   Rolleri de Bursa
   Rolleri Orientali
   TAKLA- MERMERI
   Voiajor Romanesc de Frumusete
   Zburator codalb de muntenia
   Zburator codalb romanesc
   Zburator Visiniu romanesc
SITEUL CLUBULUI FRANCEZ DE JUCATORI SI ZBURATORI
y- DE VANZARE
z1- VOIAJORI
   a-expo-tg- mures-2012
   combinatie van Heteren
   Jan Hooijmans
   Jan Pijpers
   MATCA
      Femele
      masculi
      Perechi 2015
      pui voiajor 2013
      Rezultate fonduri 2013
   Pui voiajori 2014
   rezultate 2011
   rezultate fonduri 2011
   Rezultate fonduri 2014
   Rezultate fonduri 2015
   vlad-burca-pigeons
   ZBOR
z1_V articole AS
   Cuvintele intelepte ale unui superstar
   Daca eu eram seful 1
   Daca eu eram seful 2
   Klaas Krom
   Visatorul e nou

membru din 1 noiembrie 2007

Calitatile dorite la Bursa Roller

CALITATILE DORITE LA BURSA ROLLER
Cind privim un Bursa, pe linga calitatile de zbor si joc, mai trebuie sa cautam si calitatile de culoare si pe cele fizice. Sunt multe diferente de opinie intre vechile generatii de crescatori si cele de azi. Deasemenea exista diferente in felul cum se privesc calitatile, functie de regiunile tarii.
Vechii crescatori cred ca rasa isi pierde calitatile de baza si multe dintre pasarile de azi se schimba in rau. Voi incerca sa explic calitatile porumbeilor de azi, pe care m-am documentat in cercetarea mea.

Forma corpului: Corpul trebuie sa fie de marime mijlocie, potrivit de inalt si cu o forma aproape triunghiulara. Aripile trebuie sa fie purtate deasupra cozii. Cind privim porumbelul din fata, trebuie sa vedem pieptul larg, iar gitul trebuie sa formeze un triunghi cu spatele pasarii. Mijlocul pasarii (talia) trebuie sa fie mica, iar gitul scurt. In acelasi timp picioarele nu trebuie sa fie prea lungi. Aripile, in comparatie cu corpul, trebuie sa fie de marime mijlocie.
Forma capului: Cea mai importanta caracteristica este fruntea. Pornind exact de deasupra narilor, fruntea trebuie sa aiba o forma alungita. Aceasta forma este numita “onden beynli” ( cap alungit) . Capul are o forma aproape rotunda si cind este privit din fata are forma unui carbune. Tot din acest unghi, chiar din mijlocul distantei dintre ochi, este o concavitate, care trebuie vazuta pe frunte, ceea ce face ca fruntea sa semene cu doua concavitati separate.
Ochii: trebuie sa fie de culoare foarte deschisa. Localnicii ii numesc “beyaz cakir” ( albi cu dungi albastre) sau “inci goz” (perla). Cei de culoare complet alba sunt numiti “yogurt goz” (ochi de iaurt) si sunt cei mai apreciati. Unii porumbei pot sa prezinte unele irizatii (rozalii) in ochi. Acestia sunt numiti “kizil cakir” si considerati a fi o greseala grava. Ochii trebuie sa fie mari si amplasati aproape de cioc. Genele trebuie sa fie late si de culoare alba. Genele galbene sau rosii nu sunt acceptate, iar pleoapele trebuie sa fie deasemenea albe.
Ciocul: este foarte important pentru aceasta rasa. Ciocul comparat cu marimea capului si a corpului (proportia), trebuie sa fie mai lung si gros. In nici un caz, ciocul nu este subtire si trebuie sa fie de culoare alba. Unele exemplare, pot prezenta o mica pata neagra spre virful ciocului, numiti “zikir”. Acest marcaj este dorit la varietatile “aripi-negre, cozi-albe”. Oricum, la “yasmakli” si “aripi-albe cozi-albe” acest marcaj nu poate fi prezent.
Culoarea: Sunt doua culori la Bursa. Acestea sunt negru si alb. Culorile trebuie sa fie pure. Albul trebuie sa fie unul stralucitor si negrul trebuie sa fie cit mai inchis posibil. Culori sterse sau amestecate nu sunt prezente. Negrul porumbeilor Bursa este unul foarte inchis si foarte stralucitor. Aceasta culoare nu se gaseste exclusiv la Bursa, dar este destul de rara pentru a fi vazuta la alte rase. Pieptul porumbeilor imbraca diferite tonuri de verde.
Penele cozii: Penele de pe crupion, care acopera baza retricelor , trebuie sa aiba o forma bine definita. Ele trebuie sa acopere baza retricelor intr-o forma regulata-o curba larga- si trebuie sa fie de culoare neagra. Penele subcodale trebuie sa fie albe.
Picioarele: Trebuie sa fie curate pina la glezne. Este o rasa neincaltata si orice pana gasita sub glezne se considera a fi incaltatura si depreciaza valoarea pasarii. Picioarele trebuie sa fie de culoare rosu-stralucitor. Unghiile sunt de culoare alba.
Numarul retricelor: Bursa are 12 pene in coada; nimic mai mult sau mai putin. Bursa prezinta glanda uropigiana, in timp ce rasele Mulakat si Cakal nu au. Acestea din urma au 14-16 pene in coada.
Alternanta aripilor albe: aceasta nu este considerata o greseala, de catre vechii crescatori. Unele pene negre prezente in aripile –albe sau pene albe in aripile-negre, nu se crede ca influenteaza calitatile rasei. Deasemenea se crede ca prezenta unei pene negre in coada sau a citorva pene mici ,albe pe corp nu este importanta. Oricum, crescatorii de azi nu impartasesc aceste opinii. De fapt, ei le considera ca fiind greseli grave.
Caracterul si calitatile rasei: datorita faptului ca sunt strict protejati de catre crescatori, Bursa a evitat amestecul cu alte rase si s-a mentinut in rasa pura. Cea mai importanta calitate dorita de crescatori este o linie de singe pura, la aceasta rasa. In al doilea rind, ei nu trebuie prinsi in mina, ei trebuie sa fie timizi si speriosi. Alta calitate dorita la aceasta rasa este cistigarea comportamentului intr-o noua crescatorie si de a se obisnui cu ea, acceptind-o ca pe o noua casa. Bursa nu au inclinatie spre alte custi decit cea proprie. Din aceasta cauza, ei sunt foarte loiali custii lor. Oricum, cind sunt vinduti altora, ei vor accepta noua cusca foarte repede. Ei nu se vor intoarce niciodata la vechea cusca. De fapt, cei mai multi crescatori, dupa ce aduc o pasare noua in crescatorie, daca ei nu vad ca pasarea s-a obisnuit cu imprejurimile foarte repede, considera a fi o greseala si indeparteaza pasarea.

YAVUZ YSCEN www.turkistumbler.com
Traducere Vlad Hadarau-Decembrie 2008
bursa
bursa


Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.